top of page

Snabba tips för din uppfart!

Uppfarten är ansiktet utåt för ditt hem, det är ju trots allt det första man möts av när man anländer och därför är det för många en viktig del av utemiljön hemma. Med några snabba och enkla tips kommer du att ha stenkoll på projektets alla faser och innan grannarna hinner blinka kommer din uppfart att vara snyggast på gatan!


Trots att det är en relativt enkel operation som gör stor skillnad, så kan det kännas överväldigande till en början. Vart ska man börja? Vilket material är bäst? Hur mycket ska man ha?


Här kommer tipsen du behöver, snart är du igång!


1. PLANERA

Börja med att planera genom att gå ut och titta ordentligt. Hur stor ska uppfarten vara? Finns där något i vägen som du behöver ta hänsyn till? Är det så pass stort att du behöver hyra en maskin, eller räcker det med hederlig skyffel och skottkärra?


Markera vart du vill ha uppfarten genom att använda sprayfärg, eller om du har någonting du kan sätta ner i marken och dra murarsnöre i för att visa vart du vill ha den. På så sätt kan du lättare se framför dig hur det kommer att bli.


När du har justerat klart och är nöjd med din uppfart kan du mäta omkretsen så att du kan räkna ut hur mycket material som kommer att behövas.


2. FÖRBERED

Innan du hämtar materialet för din nya uppfart måste du förbereda marken. Börja med att gräva ut ca 20cm. Glöm inte att gräva så att även kantstenarna får plats (Dessa behövs för att hålla materialet på plats).


3. FIBERDUK

Du kan lägga fiberduk allra längst ner på den yta där du grävt ut för uppfarten, den gör så att bärlagret inte blandas med jorden. Lägg duken så att den går upp längs kanterna, samt se till så att alla skarvar överlappar varandra och inte lämnar någon glipa. Ungefär 5cm överlappning är lagom. Anledningen till detta är för att marken rör sig över tid och annars kan orsaka att materialet rör sig längre fram i tiden.


4. BÄRLAGER

Sätt kantsten och fyll hela ytan med jämt fördelat bärlager på 15cm (kan

även kallas bergkross), storlek kring 0-30 är lagom för att få en stabil yta. Lägg på lite i taget (se till att det är jämt) och packa det med en markvibrator. Lägg på lagervis så att varje lager packas ordentligt.


4. GRÄDDEN PÅ MOSET

Det sista lagret (alltså det som syns och som du kommer att köra/gå på) ska vara ca 5cm tjockt. Det finns mängder av olika sorters material, storlek färg och utförande att välja mellan.


Rundat material (singel) är bekvämt att gå på, medans krossad grus (makadam) är mer stabilt om du belastar ytan med fordon.


När det gäller storlek och färg är det helt upp till tycke och smak. Se dig omkring hemma och fundera över hur resterande utemiljö ser ut? Vilken färg och storlek tror du skulle passa bäst? Är du osäker kan du alltid komma in till vår terminal och ta med dig lite av varje för att jämföra och känna efter innan du bestämmer dig. Mellan tummen och pekfingret så är storlekar kring 8-11mm, 10-20mm eller 16-32mm en bra fingervisning. Välj helt enkelt det som du gillar bäst!


Lycka till med din uppfart!

Comments


bottom of page