top of page

kullersten

Det finns många sätt att göra trädgården levande och intressant, och kullersten är ett mycket stilrent alternativ. Kullersten är en natursten som skiljer sig väldigt i färg och form, vilket gör att det kan vara svårt att anlägga om man vill ha en jämn yta. Är man däremot ute efter att ha den som dekoration så blir det genast enklare.


Att ha stenen som dekoration utan att utsätta den för någon speciell belastning gör att du inte behöver göra ett fullt så gediget förarbete som du behöver vid annan stenläggning och kan därmed enkelt anlägga själv.


Exempel på platser som kullerstenen kan förhöja hemmets utseende kan vara längs en mur, i rabatten, längs gångar, eller för att på annat sätt sätta form, färg och liv i trädgården.


DEKORATION

Om du vill lägga kullerstenen som dekoration så är det väldigt enkelt och ganska roligt. Lägg kanststötta och/eller fulare delar på stenen nedåt. Här är det pyssel och kreativitet som gäller mer än regler och förarbete. Titta på stenen och lägg den helt enkelt så som du tycker är snyggt!


Vill du ha lite kullersten kring rabatten för att piffa upp så räcker det med att gräva ett litet hål för varje enskild sten och bottna hålet med stenmjöl 0/8 eller 0/5 för att stenen ska ligga på plats.


ERSÄTTA PLANTERING

Du kan även ersätta delar av trädgården med kullersten om du är trött på planteringarna. I detta fall behöver du gräva ur ytan och lägga en markduk. Därefter fyller du upp hålet du grävt med kross, här kan du ta det som du tycker är enklast att arbeta med, exempelvis bergkross 0/18. Du kan även ta en finare variant som exempelvis stenmjöl 0/8 eller 0/5 om du hellre skulle föredra det. Tänk bara på att desto finare materialet blir, ju mindre bärande blir underlaget.


Lägg kullerstenen ovanpå bergkrossen såsom du vill ha det rent visuellt. Hamra med en gummiklubba för att få ner stenen i bergkrossen. Du kommer att behöva vattna och lägga på flera lager med bergkross samtidigt som du varvar med att justera stenarna med din gummiklubba innan du är nöjd. På detta sätt fastnar också stenen och ligger kvar på den plats du anlagt den. Det är lite pyssel att få det snyggt, men väldigt rogivande arbete!


MED BELASTNING

Även om man kanske inte har som grundplan att kullerstenen ska belastas så kanske man har barn eller djur som ändå kommer att belasta stenen från tid till tid. Om du tror att viss belastning kan förekomma så är det bra att anlägga stenen något mer stabilt.


I detta fall krävs det något mer förarbete för att underlaget ska bli stabilt och hållbart. Gör såhär:


STEG 1

Gräv ut ytan med ca 20cm djup. Lägg fiberduk längst ner i hålet du grävt, duken gör så att bärlagret inte blandas med jorden. Lägg duken så att den går upp längs kanterna, samt se till så att alla skarvar överlappar varandra och inte lämnar någon glipa. Ungefär 5cm överlappning är lagom. Anledningen till detta är för att marken rör sig över tid och annars kan orsaka att materialet rör sig längre fram i tiden.


STEG 2

Fyll hela ytan med jämt fördelat bärlager på 15cm (kan även kallas bergkross), storlek kring 0-30mm är lagom för att få en stabil yta. Lägg på lite i taget (se till att det är jämt) och packa det med en markvibrator. Lägg på lagervis så att varje lager packas ordentligt.


STEG 3

Toppa med stenmjöl (exempelvis 0/8 eller 0/5) som du sedan sätter kullerstenen i på samma sätt som beskrivits i början av denna text (under rubriken "ERSÄTTA PLANTERING"). Anpassa mängden stenmjöl till den nivå du vill ha kullerstenen på.


Eftersom vissa delar av varje sten inte kommer att synas så ger det en god möjlighet att använda även skadade stenar eftersom du då kan välja att ha den "fula"/trasiga kanten nedåt och den kommer då inte att synas.

Vill du ha en extra stabil yta kan du blanda upp torr cement med stenmjölet och vattna när du är nöjd med placeringen. Det kommer då att stelna och vara väldigt hållbart, dock så blir det svårt att ändra om du skulle vilja placera om stenen i efterhand. Det är helt enkelt en smaksak om man vill anlägga med jordfuktad betong eller inte!


STEG 4

När du är nöjd med placeringen av all din kullersten så är det dags att foga, det gör du genom att sopa över stenmjöl tills du är nöjd med nivån. Avsluta med att vattna över hela ytan så att den sätter sig.


Lycka till!

Comments


bottom of page